Има 125% повече туристи по Южното Черноморие в сравнение с миналото

...
Има 125% повече туристи по Южното Черноморие в сравнение с миналото
Коментари Харесай

Южното Черноморие измери 125% бум на туристи

Има 125% повече туристи по Южното Черноморие спрямо предишното лято, отчете Бургаската туристическа камара. Летовниците са главно българи, които поради рестриктивните мерки за пътешестване зад граница избират родното море за отмора, както и румънци и украинци. Това са най-вече фамилии, които пристигат със личен превоз, каквито и бяха упованията поради спрените полети от редица страни.

Автонашествието обаче обаче задълбочи проблема с паркирането в морските курорти. " Улиците са задръстени с коли, всеки паркира където си желае, доста е неприятно. А паяците вдигат избирателно коли ", описват пред БНР хотелиери в Слънчев бряг. Затова от сектора упорстват да се отстранен будки и лавки, с цел да се отворят повече места за паркиране.

В същото време цените на платените паркинги гонят тези за нощувка - за открити паркинги варират от 10 до 15 лева за ден, а на закрити доближават до 20 лева. 

Други години огромна част от чуждестранните туристи пристигаха със самолети и проблемът с паркирането не беше толкоз изострен. Това лято чартърните полети са намалели с 62% в съпоставяне с предпандемичната 2019 година, показаха от Бургаската туристическа камара.  През 2020 година сривът на чартърните полети бе с 80%.

Няколко са дестинациите, от които идват летовници със самолети у нас - Австрия, Белгия, Дания, Чехия, Германия, Ирландия, Нидерландия и частично Полша. Полетите от Русия бяха възобновени през юли, само че руснаците, които идват, са такива, които имат ваканционни парцели у нас.

Не чакахме чак такова положително развиване на сезона, показват хотелиери. И се надяват август къщо да е толкоз сполучлив, без значение от опасността от нова коронавирус вълна по света и у нас. 

От днес започват всеобщи инспекции за съблюдаване на защитните ограничения по курортите - носене на маски в затворени пространства, понижен потенциал на посетителите в заведенията, постоянна стерилизация и прочие В екипите ще бъдат включени специалисти от РЗИ, Министерство на вътрешните работи, организацията по храните и общините. 

След София  областите Варна и Бургас са с най-голям брой заразени, като повода е, че в морските курорти масово не се съблюдава отдалеченост и съвсем никой не поставя маска. 

Проверки ще се правят и по границите и бензиностанциите, където се струпват директно пътуващите през страната ни. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР